e-SCENTIA va participar divendres passat, dia 12 de maig, a la presentació del llibre “Contractació oberta” del catedràtic de Dret Administratiu de la UOC, Agustí Cerrillo. L’acte es va desenvolupar a l’Auditori del Palau de la Generalitat amb la presència de l’autor; del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz i de Mercè Corretja, directora general de Contractació Pública.

Jordi Foz va obrir l’acte destacant la importància del govern obert, donada l’actual desconfiança que hi ha entre la població amb les institucions públiques. Féu èmfasi en el fet constatat que allà on hi ha menys transparència més corrupció existeix o si més la població té més percepció de corrupció, el que comporta que hi hagi menys capacitat de polítiques reestructuradores. Foz va dir que la transparència per sí sola crea un gran impacte en la prevenció del frau i facilita la participació ciutadana, al donar a conèixer a la població les dades. Unes dades que va indicar es donaven a la població no com a simples ingredients sinó com a pastissos elaborats perquè la gent pugui entendre-ho, a través de l’eina de que disposa la Generalitat, el portal de “Dades obertes”.

 També féu esment d’un projecte que es durà a terme properament que consistirà en unir gent de diferents índoles perquè debatin sobre les dades obertes i aportin cadascuna d’elles les seves pròpies idees. Amb aquest projecte la Generalitat té la confiança d’aconseguir millorar les Dades Obertes i garantir la Llei de Transparència pública.

 Per la seva part Mercè Corretja va dir que avui en dia, la Generalitat havia detectat una certa desconnexió amb la ciutadania i les empreses i que per aquest motiu es van decidir a canviar les polítiques de contractació. Remarcà que la contractació durant molt de temps s’havia basat molt en el preu en detriment d’altres maneres de fer que haurien de ser la finalitat de l’ens, com ara l’avaluació, les bones pràctiques, etc. i per aquest motiu indicà que actualment el Govern es troba en un procés de transició cap a un nou model de contractació més obert i transparent.

 Finalment Agustí Cerrillo prengué la paraula i exposà els motius que l’havien portat a escriure aquest llibre, donada la importància que té la contractació pública entre l’activitat que realitzen les administracions i el gran impacte econòmic d’aquesta.

 L’autor va indicar que ha volgut acostar a les administracions i a la ciutadania la contractació oberta per facilitar el coneixement necessari per al seu impuls. Per aquest motiu en el llibre es presenten els fonaments de la contractació oberta i es fa una exposició de les principals manifestacions de la transparència i la participació ciutadana en la contractació pública. Així mateix també s’hi expliquen algunes bones pràctiques impulsades arreu i es recullen algunes recomanacions per poder afavorir l’apertura de la contractació pública.

 Cerrillo va acabar la seva intervenció llegint el darrer paràgraf del llibre i convidant a tothom a llegir-lo: “El repte d’impulsar la contractació oberta és important. Però és una bona oportunitat per a transformar les relacions entre les administracions públiques i la ciutadania a través de la innovació en la contractació pública, aconseguir més eficàcia i eficiència administrativa i integritat pública i fer front a les irregularitats i els casos de corrupció, que malauradament encara avui dia coexisteixen al si de les institucions públiques, implicant en aquest procés a les mateixes institucions i a tota la ciutadania”.

 Després d’un break es va seguir amb una taula rodona que va comptar amb la participació de representants de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat Valenciana i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Cadascun d’ells va parlar de la tasca que s’està duent a terme des de les seves respectives administracions per fer que la contractació pública sigui més oberta i transparent a la ciutadania per evitar els casos de corrupció que s’han produït en els darrers anys i per aconseguir dispositius o mesures que evitin o si més no alertin abans que es puguin produir nous casos.

 Per últim Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència va cloure l’acte destacant la gran importància de la Transparència per aconseguir un govern millor.